Материал предназначен для ознакомления!
Если вам понравился альбом, купите диск в магазине.
The material is intended for review! If you liked the album, buy the CD in the store.
Tracklist: 01. Rezerwat miłości 02. Jasny dzień przynosisz 03. Wierniejsza od marzenia 04. Nie widzę ciebie w swych marzeniach 05. Z tobą wszystko jest niezwykłe 06. Pora chleba i owoców 07. Pójdę do nieba 08. Dopóki jesteś 09. Gdyby nie śpiewał nikt 10. W Oknach Otwartych [Bonus track] 11. Ostry Zakręt [Bonus track] 12. Kim Ty Jesteś, Jak Cię Zwą [Bonus track] 13. Wierzę W Ciebie [Bonus track] 14. Nie Widzę Ciebie W Swych Marzeniach (Wersja Radiowa)[Bonus track] 15. Rezerwat Miłości (Wersja Radiowa) [Bonus track] 16. Pójdę Do Nieba (Wersja Radiowa) [Bonus track] 17. Dopóki Jesteś (Wersja Radiowa) [Bonus track]
Состав: Jerzy Tarsinski / guitar Andrzej Zielinski / Hohner clavinet, Fender Rhodes, Yamaha Synthi, grand piano, percussion, vocals, arranger, string and brass conductor Jacek Zielinski / trumpet, electric violin, percussion, vocals Konrad Ratynski / bass, vocals, arranger Jan Budziaszek / drums
Guest: Stanislaw Węglorz / lead vocals (4,12-14) Alibabki female vocal group / backing vocals (3,4,6,8,13,17) Pawel Birula / 12-string acoustic guitar (2,3,7,11) Wladyslaw Komendarek / keyboards (1,2,4,5) Orkiestra Polskiego Radia / symphonic orchestra (13) Andrzej Trzaskowski / conductor (13) Orkiestra Rozrywkowa PR / symphonic orchestra (14) Piotr Kałużny / conductor (14)
The material is intended for review! If you liked the album, buy the CD in the store.
Цитата
Основана в Кракове, Польша, в 1965 году - перерыв между 1982-1987 годами - все еще активна по состоянию на 2018 год
SKALDOWIE появился на свет летом 1965 года. Официально группа дебютировала на конкурсе под названием II Krakowska Giełda Piosenki в октябре того же года. Они выиграли конкурс этого года, а также два следующих. С этого времени для группы началась череда успехов. Они выиграли несколько крупных конкурсов в Польше (в Ополе, Гданьске) и приняли участие в двух фильмах.
В 1967 году они выпустили свой первый одноименный альбом. В том же году они появились на телевидении, и, наконец, их состав был сформирован следующим образом: Анджей Зелинский (org, pno, voc), его младший брат Яцек Зелинский (voc, tp, viol), Ян Будзиашек (dr), Ежи Тарсинский (g) и Конрад Ратынский (bg, voc). Следующий год группа начала с участия в другом фильме, а в марте они записали свой второй альбом "Wszystko mi mówi,že mnie ktos pokochał". Затем они отправились в свое первое турне за пределы Польши, в СССР.
В 1969 году они выпустили "Cała jestes w skowronkach". Почти все песни с этого альбома стали хитами. В августе и сентябре того же года SKALDOWIE гастролировали по США и Канаде. Они вернулись с Hammond organs, и в январе 1970 года начали записывать очень хороший альбом "Od wschodu do zachodu słonca", их первый альбом в проггическом стиле, по крайней мере, я так считаю. Три месяца спустя они записали свой следующий альбом "Ty". В 1971 и 1972 годах группа совершила турне по Великобритании и обеим частям Германии (они также были в Мюнхене во время 20-х летних Олимпийских игр), затем записали свои следующие два альбома: мейнстрим, успешный "Wszystkim zakochanym" и их первый по-настоящему прог-альбом, обожаемый польскими поклонниками прога, "Krywan, Krywan".. Он содержит почти 18-минутную сюиту "Криваниу, Криваниу", в которой они смешали все свои текущие вдохновения: от народной музыки польских горцев до форм, взятых из классической музыки, и даже цитат из произведений таких композиторов, как Бах, Мусоргский, Бородин и Россини.
В 1976 году СКАЛЬДОВИ записал еще пару альбомов, "Szanujmy wspomnienia" и "Stworzenia swiata czesc druga", последний в духе "Krywan, Krywan" - также содержащий еще более длинную сюиту. К сожалению, после этого СКАЛЬДОВИ больше не записывали прог-альбомов.
Следующими альбомами группы стали "Rezerwat miłosci" (1979) и "Droga ludzi" (1980). Последний был записан по случаю Олимпийских игр 1980 года в Москве; именно поэтому они отправились в турне по СССР. После возвращения в Польшу группа приступила к записи двойного альбома "Zostaw to młodszym", который так и не был выпущен (некоторые песни с этого альбома были выпущены позже, в 1996 году, на компакт-диске-сборнике под названием "Podróż magiczna").
В конце года SKALDOWIE отправились в турне по США. Когда в декабре в Польше было введено военное положение, Анджей Зелинский решил остаться в Штатах, в то время как другие участники группы успешно вернулись в Польшу. Вскоре после этого группа распалась.
В 1987 году Яцек Зелинский возродил группу, правда, без Анджея Зелинского и Яна Будзиашека, а в 1989 году они выпустили "Nie domykajmy drzwi". Однако в 2004 году они снова отправились в турне в своем классическом составе, а в мае 2006 года также выпустили новый альбом "Harmonia swiata".
Discography: Skaldowie (1967, studio album) Wszystko mi mówi, że mnie ktos pokochał (1968, studio album) Cała jestes w skowronkach (1969, studio album) Od wschodu do zachodu słonca (1970, studio album) Ty (1971, studio album) Wszystkim zakochanym (1973, studio album) Krywan, Krywan (1973, studio album) Szanujmy wspomnienia (1977, studio album) Stworzenia swiata czesc druga (1977, studio album) Rezerwat miłosci (197, studio album) Droga ludzi (1980, studio album) Nie domykajmy drzwi (1989, studio album) Podróż magiczna (1996, boxset/compilation) Antologia (2000, boxset/compilation) Harmonia swiata (2006, studio album)
Tracklist: 01. Zwariowane koło 02. Dwa - jeden - zero - start 03. Póki ludzie się kochają 04. Coraz większe oczekiwanie 05. Hymn kolejarzy wąskotorowych 06. Narodził się człowiek 07. Ty 08. Na wszystkich dworcach świata 09. Ostatnia scena 10. Epilog 11. Tańcząca zieleń [Bonus Track] 12. Straszne sny naczelnika poczty w Tomaszowie [Bonus Track] 13. Chodzi diabeł opłotkami [Bonus Track] 14. Migdały, rodzynki [Bonus Track] 15. W Żółtych płomieniach liści [Bonus Track] 16. Nie ma szatana [Bonus Track] 17. Nie szukaj bracie dawnych dróg [Bonus Track] 18. Noc w Krakowie [Bonus Track] 19. Kochali my, kochali [Bonus Track] 20. Nasze wieczory [Bonus Track] 21. Odro, rzeko [Bonus Track]
Состав: Jerzy Tarsiński / guitar Andrzej Zieliński / Hammond organ, grand piano, vocals, conductor Jacek Zieliński / trumpet, violin, guitar, percussion, vocals Konrad Ratyński / bass, vocals Jan Budziaszek / drums
Guest: Łucja Prus / vocals (15,20) Partita vocal group / backing vocals (6,7,11) Alibabki vocal group / backing vocals (12) Włodzimierz Nahorny / saxophone (17) Janusz Muniak / flute (18) Daniel Kłosek / backing vocals (19) Janusz Kruk / guitar (19) Andrzej Rybiński / 12-string guitar & backing vocals (19) Klaudiusz Maga / organ & backing vocals (19) Henryk Zomerski / bass (19) Andrzej Wójcik / drums (19) Józef Gawrych / percussion (19)
Skaldowie - Z Archiwum Polskiego Radia, Vol.16-17. Nagrania koncertowe z lat 1966-1990
Tracklist: CD1: Opole 1966: 01. Niepotrzebne słowa 02. Pamiętasz jak mi powiedziałaś 03. Jutro odnajdę ciebie 04. Wieczorna opowieść 05. Work song 06. Ballada o biedaku 07. Dzień niepodobny do dnia Opole 1967: 08. Na wirsycku 09. Ballada wędrownych rycerzy 10. Stary młyn 11. Uciekaj, uciekaj 12. Czasem kochać chcesz 13. Między nami morze 14. Zabrońcie kwitnąć kwiatom 15. Nocne tramwaje 16. Sady w obłokach Opole 1968: 17. Wspólny jest nasz świat 18. Sen dla mojej dziewczyny 19. Rodzi się ptak 20. Wszystko mi mówi, że mnie ktoś pokochał 21. Nie całuj mnie pierwsza Kołobrzeg 1968: 22. Zielone oczy Anny
CD2: Opole 1969: 01. Cała jesteś w skowronkach 02. Medytacje wiejskiego listonosza 03. Dwadzieścia minut po północy 04. Bas 05. Wszystko mi mówi, że mnie ktoś pokochał 06. Nadejdziesz od strony mórz 07. Był taki czas 08. Wiązanka piosenek o Warszawie Sopot 1969: 09. Medytacje wiejskiego listonosza Opole 1970: 10. Póki ludzie się kochają 11. W żółtych płomieniach liści 12. Nie ma szatana 13. Od wschodu do zachodu słońca Kołobrzeg 1970: 14. Póki ludzie się kochają 15. Marszowa śpiewka 16. Nadejdziesz od strony mórz
CD3: Opole 1971: 01. Ty 02. Wszystkim zakochanym Kołobrzeg 1971: 03. Wiosną i wojną pękała ziemia 04. Tyś jest naszą 05. Kapral ci pomoże 06. Malowany żołnierz Opole 1972: 07. Pożegnanie poetki 08. Pod śliwką Opole 1973: 09. Na granicy dnia Opole 1974: 10. Słowa do matki Opole 1975: 11. Rodzi się ptak 12. W żółtych płomieniach liści 13. Nie ma szatana 14. Wieczór na dworcu w Kansas City 15. Pożegnanie poetki 16. Życzenia z całego serca Opole 1976: 17. Wszystko kwitnie wkoło 18. Dziś prawdziwych Cyganów już nie ma 19. Sto tysięcy złotych
CD4: Opole 1977: 01. Nie widzę ciebie w swych marzeniach 02. Dopóki jesteś Opole 1978: 03. Pachnie chlebem 04. Popołudnie z tobą Opole 1979: 05. Cała jesteś w skowronkach Opole 1980: 06. Białe chorągwie wisien 07. Twą jasną widzę twarz Opole 1987: 08. Nie domykajmy drzwi Opole 1988: 09. Ty 10. Prześliczna wiolonczelistka Opole 1990: 11. Harmonia świata 12. Przed wielkim lustrem Kołobrzeg 1990: 13. Wiązanka przebojów Nagrania dodatkowe Sala Kongresowa PKiN w Warszawie 1990: 14. Prześliczna wiolonczelistka 15. Wszystko mi mówi, że mnie ktoś pokochał
Состав: Andrzej Zieliński / vocals, keyboards Jacek Zieliński / vocals, violin, trumpet, percussion Jerzy Tarsiński / guitar Konrad Ratyński / bass guitar, vocals Jan Budziaszek / drums Zygmunt Kaczmarski / guitar Janusz Kaczmarski / guitar Feliks Naglicki / bass guitar Jerzy Fasiński / drums Marek Jamrozy / guitar Krzysztof Paliwoda / guitar Grzegorz Górkiewicz / keyboards
Skaldowie - Krywan, Krywan / Stworzenia Świata Część Druga
Tracklist: Krywan, Krywan 1972 01. Krywaniu, Krywaniu 02. Juhas zmarł 03. Jeszcze kocham 04. Gdzie mam ciebie szukac 05. Fioletowa dama Stworzenia Świata Część Druga 1976 06. Stworzenia świata część druga 07. Nasza miłość jak wiatr halny 08. Miłość przez wieki się nie zmienia 09. Przechodząc obok siebie 10. Jak znikający punkt
Состав: Jerzy Tarsiński / guitar Andrzej Zieliński / Hammond, grand piano, vocals, arranger Jacek Zieliński / trumpet, violin, percussion, lead vocals Konrad Ratyński / bass, vocals Jan Budziaszek / drums, percussion
Tracklist: 01. Kolorowe szare dni 02. Łagodne światło twoich oczu 03. Dajcie mi snu godzinę cichą 04. Wolne są kwiaty na łące 05. Zabierz sobie wszystko 06. Tylko muzyka 07. Wszystkim zakochanym 08. Zajęczym tropem 09. Jaskółka 10. Księżyc we włosy 11. Basetlo, basetlino 12. Zaśnij słoneczko ( mojej córce, Agnieszce ) 13. Kolorowe Szare Dni (Wersja Radiowa)[Bonus Track] 14. Łagodne Światło Twoich Oczu (Wersja Radiowa)[Bonus Track] 15. Zabierz Sobie Wszystko (Wersja Radiowa)[Bonus Track] 16. Wszystkim Zakochanym (Wersja Radiowa)[Bonus Track] 17. Jaskółka (Wersja Radiowa)[Bonus Track] 18. Księżyc We Włosy (Wersja Radiowa)[Bonus Track] 19. Zaśnij Słoneczko (Wersja Radiowa)[Bonus Track] 20. Kolorowe Szare Dni (Wersja Alternatywna)[Bonus Track] 21. Łagodne Światło Twoich Oczu (Wersja Alternatywna)[Bonus Track] 22. Dajcie Mi Snu Godzinę Cichą (Wersja Alternatywna)[Bonus Track] 23. Wolne Są Kwiaty Na Łące (Wersja Alternatywna)[Bonus Track]
Состав: Jerzy Tarsiński / electric & acoustic guitars Andrzej Zieliński / grand piano, vocals Jacek Zieliński / trumpet, violin, percussion, lead vocals Konrad Ratyński / bass, vocals Jan Budziaszek / drums
Guest: Alibabki vocal group / backing vocals (16) Janusz Muniak / flute (14,16)